Usi


Informatii utile despre usi


Se folosesc de cele mai multe ori pentru terase, intrare in casa si acolo unde este necesara o izolatie termica si fonica foarte buna. Se pot realiza foarte multe modele in functie de dorinta clientului sau se pot alege paneluri ornamentale pentru a inlocui parte vitrata. 
Cand alegeti aceasta varianta trebuie sa stiti ca usa trebuie sa fie mult mai solida decat o fereastra. Profilele, armatura si feroneria trebuie sa fie diferite de cele ale unei ferestre ; exceptie fac usile de balcon. De exemplu o usa de exterior rezistenta trebuie sa aiba profilul cercevelei de 120 mm.
Pentru a obtine un pret mai mic la usile de intrare se ofera de cele mai multe ori variante cu feronerie si profil de fereasta lucru ce va duce in timp la o proasta functionare a usii.
Petru casa ta poti alege usile pe care le doresti dintr-o mare diversitate de modele, culori si producatori; insa ca sa alegi corect trebuie sa cunosti cateva detalii tehnice de care trebuie sa tii cont atunci cand iei decizia finala.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca majoritatea usilor de interior de pe piata romaneasca nu sunt din lemn masiv, sunt fabricate dintr-un conglomerat de lemn incleiat. Acesta nu este neaparat un lucru rau dar trebuie sa nu-l uitati si sa acordati o atentie mai mare finisajului care acopera structura.
Finisajul trebuie sa aiba urmatoarele proprietati pentru a nu va crea probleme pe tot parcursul utilizarii usilor:
- sa fie rezistent la zgarieturi
- sa fie rezistent la substante chimice
- sa nu se decoloreze
- sa fie rezistent la umiditate
- sa nu se exfolieze.
Dupa ce ati trecut de aceasta etapa verificati calitatea sistemelor de inchidere si actionare.
Balamalele trebuie sa aiba sistem de reglare si in functie de greutatea usii sa aiba si a treia balama.
Manerele trebuie sa fie solide, bine finisate si rezistente la uzura. Sistemul de inchidere nu trebuie sa fie complicat, pentru interior nu aveti nevoie de inchidere in mai multe puncte, este suficient unul singur si sa functioneze foarte bine un timp indelungat.
Dupa ce ati trecut toate aceste etape veti observa ca si garantia produsului este pe masura.
De cele mai multe ori fabricate din lemn, MDF, PVC sau metal se folosec la intrare in casa sau apartament. Acestea sunt usi special construite sa reziste in  mediul exterior. Trebuie sa asigure o buna izolatie termica si fonica si sa aiba un grad sporit de siguranta.
Masurarea golurilor este prima etapa a procesului de fabricare a usii dumneavoastra. Aici se vor stabili toate detaliile pe care le doriti:
- Culoarea
- Tipul deschiderii
- Modelul usii
- Tipul tocului
- Modelul manerului
- Balamalele suplimentare

Daca doriti o usa al carei toc sa acopere zidul se vor masura latimea in cel putin 3 puncte pentru a nu aparea diferente foarte mari. In aceste cazuri tocul acopera diferente de cel mult 2-3 cm pe fiecare latura. Apoi se va masura grosimea zidului.
In cazul in care doriti o usa cu toc ce nu va acoperi zidul se masoara simplu latimea si inaltimea golului.
In ambele cazuri este indicat sa aveti goluri cat mai perfecte. Cand peretele este acoperit de toc este indicat sa montati usile la sfarsitul lucrarii dupa ce ati montat pardoseala si ati zugravit.